Home » D:News » Ce șanse are România să devină vegană? Proteina animală, tot mai scumpă

Ce șanse are România să devină vegană? Proteina animală, tot mai scumpă

Ce șanse are România să devină vegană? Proteina animală, tot mai scumpă
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18.12.2021

În ultimii ani, tot mai mulţi români au început să cocheteze cu ideea de vegetarianism şi veganism, însă procentul lor din populaţia totală a ţării este încă mic.

În contextul în care populaţia lumii creşte, iar la nivel mondial se discută despre înlocuirea proteinei din carne cu proteine din alte surse, care sunt şansele unei Românii vegane?, întreabă ZF.

„Întreaga lume trece prin mari transformări, inclusiv la nivel alimentar. Faptul că poluarea este foarte crescută, resur­sele naturale sunt în scădere, toate acestea au creat necesitatea de a avea şi mân­care sustenabilă“, spune Eberhart Răducanu, CEO & cofondator al Verdino Green Foods.

Compania a dezvoltat în anul 2019 un brand românesc de preparate bazate pe proteine din plante, printre care şi cârnaţi, produse care până de curând nu se puteau obţine decât din proteină animală, făcând un pariu pe inovaţie.

Cât din populaţia România a renunţat să mai mănânce carne?

Conform datelor statistice, în lume sunt peste 500 de milioane de vegetarieni, adică persoane care consumă alimente obţinute din plante şi se abţin de la produsele din carne, dar pot să consume ouă, produse pe bază de lapte şi miere, obţinute de la animale. Veganii refuză toate produsele care provin din sursă animală şi aleg să consume doar produse de natură vegetală.

În România, aproximativ 2-3% din populaţie au renunţat să mai mănânce carne, potrivit estimărilor Asociaţiei Vegetarienilor din România. Spre comparaţie, în India populaţia este vegetariană în proporţie de 38%, în Israel 13%, în Italia 10%, iar în Germania şi Austria 9%, potrivit unui articol apărut în acest an în publicaţia Repley Believes.

„Analizăm ce şi-ar dori consumatorii noştri şi, în funcţie de asta, dezvoltăm produsele bazate pe proteine din plante. În plus, având în vedere că am deschis filiale locale în Germania şi Marea Britanie, două pieţe foarte dezvoltate şi educate, primim de la colegii noştri puncte de vedere valoroase atât despre trendurile şi obiceiurile de consum, cât şi referitoare la nevoile şi dorinţele consumatorilor“, a precizat Răducanu.

Totodată, restaurantele româneşti, precum şi cele străine, dar şi alte businessuri din HoReca, au venit în în­tâm­pinarea consumatorilor cu reţete tot mai diversificate şi mai variate, folosindu-se de ingredientele noi care apar pe piaţă. Astfel, au apărut pe piaţă businessuri ca Raw Bakery, o cofetărie care realizează tor­turi şi prăjituri vegane şi raw vegane, sau Deliro, care realizează burgeri vegani pe bază de plante. De altfel, Kaufland, unul dintre cei mai mari comercianţi mo­derni, a dezvoltat propria marcă de pro­duse vegetariene şi vegane K-take it vaggie.

„Cozonacul vegan“, un produs care se va găsi în curând pe rafturi

Boromir, una dintre cele mai mari afaceri româneşti din sectorul de morărit şi panificaţie, a scos pe piaţă „cozonacul vegan“, un produs care se va găsi în curând pe rafturile supermerketurilor şi hipermarketurilor pentru consumatorii care ţin o dietă vegană.

„Anul acesta ne-am extins gama în categoria produselor congelate cu lansarea primelor sortimente de pizza congelată pe bază de plante. Dezvoltarea acestor produse a fost gândită prin prisma trendului crescător şi evoluţiei pozitive a interesului consumatorilor pentru mâncarea gata făcută“, a mai spus şi Răducanu.

El a adăugat că ritmul de creştere al categoriei produselor pe bază de plante la nivel mondial este uluitor şi susţine că alternativele vegetale la produsele din carne au atras în ultimii ani tot mai mulţi adepţi. „Este evident că obiceiurile de consum se schimbă, din ce în ce mai mulţi consumatori, în special tinerii, deschişi la nou, devin foarte preocupaţi de etica alimentelor şi de viitorul planetei şi aleg alternativele vegetale la produsele din carne în detrimentul unei alimentaţii bazate pe exploatarea şi sacrificarea animalelor“, a întărit reprezentantul Verdino Green Foods.

Acesta menţionează că şi în România există o evoluţie numerică în rândul consumatorilor care doresc să îşi diminueze consumul de carne şi implicit să îşi reducă impactul personal asupra mediului, însă fără a renunţa la savoarea şi textura cărnii sau la preparatele şi gustările lor preferate.

Proteina animală va fi din ce în ce mai scumpă şi nu va mai ajunge pentru toţi oamenii

„Am fost la târg la Anuga, cel mai mare târg pentru industria alimetară din lume, în Germania, şi am fost la o conferinţă despre noua mâncare şi s-a pus mare accent pe sustenabilitate şi găsirea unei surse de proteină alternativă, pentru că proteina animală va fi din ce în ce mai scumpă şi nu va mai ajunge pentru toţi oamenii de pe planetă. Producerea cărnii în laborator şi a ouălor din plante, din lupini, sună ciudat, iar la fel sună să mâncăm alge sau insecte, dar acesta va fi viitorul. Multe companii investesc în astfel de mâncare“, a spus Marius Bîcu, director general al afacerii Ferma cu Omenie din judeţul Alba, care produce brânzeturi din lapte de vacă şi de oaie.

Publicaţia The Guardian a scris că compania franceză Ynsect a strâns 225 de milioane de dolari pentru a face cea mai mare fermă de insecte din lume şi în Marea Britanie guvernul i-a dat com­pa­niei Entocycle o subvenţie de 10 milioane de lire pentru a face o fermă de larve.

„Într-adevăr, ne aflăm în mijlocul unei extinderi în masă a biodiversităţii. Aproximativ 2.000 de specii de insecte sunt consumate în ţări din Asia, America de Sud şi Africa. Cu toate acestea, potrivit unui sondaj realizat de Organizaţia Europeană a Consumatorilor, în Europa doar 10% din populaţie ar fi dispusă să înlocuiască carnea cu insecte“, a mai spus Eberhart Răducanu, CEO al Verdino Green Foods.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Controversa din jurul asasinării lui Kennedy. Cine l-a vrut mort şi ce rol are teoria lui Pacepa?
Controversa din jurul asasinării lui Kennedy. Cine l-a vrut mort şi ce rol are teoria lui Pacepa?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare ...
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent